Similarities Machine

Similarities Machine

Op het eerste gezicht lijken de twee havensteden Napels en Rotterdam totaal verschillend. Echter na vele omzwervingen in Napels zag ik ook vele overeenkomsten. Deze overeenkomsten heb ik gevangen in de Similarities Machine. De vorm van de Similarities Machine is enigszins geïnspireerd op het Memory bordspel en op het werk van Rotterdamse collega’s zoals het Pictobook van 75B en het Match of the Day project van Geert Mul.

Iron Lion Neapolis

Iron Lion Neapolis

De strip Iron Lion Neapolis is een ironische ode aan Napels en Rotterdam. Ook Marseille en Liverpool passeren kort de revue. Deze vier havensteden kunnen veel van elkaar opsteken. Waar het mij echt om gaat is dat ze elkaars broederstad gaan worden. Oftewel, de masculiene variant van de zusterstad. Zustersteden vinden elkaar voornamelijk in prosperity, oftewel in vaak blind economisch gewin. Al heeft men meestal goede bedoelingen. Broedersteden gaan juist uit van het tegenovergestelde: ze vinden elkaar in wat er niet goed gaat in de stad. Het is een veel humaner begin van een vriendschap. De strip Iron Lion Neapolis is het startschot voor de toekomstige verbroedering van deze vier havensteden. Het zijn schurkensteden, daar wil je gewoon bijhoren…, tenminste ik wel.

No Structure

No Structure

Het verhaal No Structure vertelt veel over de geschiedenis van Napels en Rotterdam. Wat hebben ze met elkaar gemeen, en wat juist niet? Wanneer hoorde ik het woord Napels of Napoli voor het eerst? Ik denk dat het in de zomer van 1986 moet zijn geweest. Tijdens deze zomer was ik met mijn familie in het plaatsje L’Estartit aan de Costa Brava in Spanje. Het wereldkampioenschap voetbal speelde zich af in Mexico ten tijde van onze vakantiepret, waar Argentinië legendarisch voetbal liet zien. [...] Maradona was de beste en hij speelde in die tijd ook voor SSC Napoli, de voetbalclub van de stad Napels. Via Diego Armando Maradona leerde ik het bestaan van de stad Napels kennen en door Maradona werd ik ook een beetje fan van voetbalclub Napoli, naast Feyenoord uiteraard.